Kategorie
 
 
 
 
 
 
 

Jaké čerpadlo na vodu ze studny ?

V dnešní době je velkou výhodou mít vlastní studnu, hlavně v případě pokud máte zahrádku, nebo víte vodu ze studny využít k zásobování domu užitkovou nebo pitnou vodou. Samozřejmě vlastní studna přináší i finanční efekt v podobě úspory peněz za městskou vodu, což pocítíte hlavně pokud používáte studnu na zalévání zahrady.  

Před koupí samotného čerpadla do studny nebo vrtu si musíme zodpovědět pár otázek:

 

 

Jaká hluboká je studna ze které budeme čerpat vodu?  

 

  • Pokud je studna hluboká do 8m lze použít povrchové i ponorné čerpadlo, záleží na vaší volbě. Doporučujeme zákazníkům ponorná čerpadla z důvodů uvedených níže v tomto článku.
  • V případě studny hlubší než 8m je třeba použít ponorné čerpadlo. Povrchové čerpadlo nedokáže nasát vodu při našem atmosférickém tlaku z hloubky větší než 8m, fyzikální zákony nepustí.

 

 

Máte kopanou, vrtanou nebo naráženou studnu ?

 

  • Do kopané studny můžete použít povrchové čerpadlo nebo domácí vodárnu. Také ponorné čerpadlo do studny, nejlépe se spodním sáním protože vodní sloupec v kopané studni není příliš vysoký. Dobré je použít čerpadlo s plovákovým spínačem, abychom se vyhnuli chodu nasuchu při nedostatku vody. Vhodné do kopaných studní jsou i vřetenové čerpadla kvůli jejich vysoké odolnosti. Velmi oblíbené jsou čerpadla s automatickým provozem, které mají zabudovanou i regulaci tlaku a ochranu proti chodu nasucho.

 

Domácí vodárna Darling      Vřetenové ponorné čerpadlo      Povrchové čerpadlo do studny

 

  • Do vrtaných studní se používají čerpadla nebo domácí vodárny do vrtů. Zpravidla mají sání uprostřed čerpadla, což není při vrtech až tak důležité, protože vodní sloupec ve vrtu je mnohem vyšší. Průměr čerpadla by měl být alespoň o 10 mm menší než je vnitřní průměr vrtu. Při hlubokých vrtech doporučujeme ještě větší rozdíl mezi průměrem čerpadla a vrtu, protože roura může být v některých místech mírně ohnutá. Kdyby bylo čerpadlo natěsno, mohlo by se stát že byste ho do vrtu nedostali nebo naopak nevytáhli. Při zvýšeném obsahu písku doporučujeme čerpadlo s plovoucími oběžnými koly, které je odolnější vůči abrazivám a písku.

 

  • Při naráženích studních je možné použít jedině povrchové čerpadlo. Doporučujeme samonasávací čerpadlo se zabudovaným ejektorem, které dokáže dotáhnout vodu i přes vzduchovou bublinu. Odstředivá čerpadla nejsou pro narážené studny vhodné. Sání čerpadla musí být vzduchotěsně spojeno s vyústěním narážené studny aby čerpadlo netáhlo falešný vzduch.

 

 

Ponorné nebo povrchové čerpadlo?

 

  • Povrchová čerpadla a domácí vodárny se využívají hlavně na čerpání z kopaných nebo mělkých studní, případně narážených studní. Povrchové čerpadlo je pro sezónní použití. Přes zimu ho třeba demontovat, zateplit nebo vysát vodu z tělesa aby nezůstala v čerpadle kapalina. Mohlo by přijít při mrazivém počasí k roztržení čerpadla. Při instalaci doporučujeme použít sací set se zpětnou klapkou, aby bylo sání stále zavodněné.

 

Čerpadlo do studny s plovákem      Automatické čerpadlo do studny      Ponorné čerpadlo do vrtané studny

 

  • Ponorná čerpadla jsou určeny pro celoroční použití, protože jsou ponořeny ve vodě kde mohou být i přes zimu. Ponorné čerpadlo nepotřebuje zavodnit. Je schopno čerpat vodu z jakékoliv hloubky pokud to parametry a konstrukce čerpadla umožňují. Pro zabránění zpětného toku vody do studny je vhodné instalovat zpětnou klapku na výtlak, pokud není součástí čerpadla.

 

 

Při výběru čerpadla je důležité správně natipovat parametry čerpadla, tedy výtlak a průtok. Jak na to se dozvíte v článku "Výběr čerpadla podle parametrů".

Jestli jste si vybrali a zakoupili vhodné čerpadlo, bude nutné jej nainstalovat. Pokud nevíte nebo si nejste jistý jak na to, připravili jsme pro vás pár užitečných rad ohledně instalace čerpadla v článku "Jak na instalaci čerpadla".

 
avatar
Jan

Mám narážanú studňu 10m 6,4 rúra. Vody je dostatok, používam obyčajné čerpadlo z Tesca a polievam 20 árov bez problémov. Potrebujem poradiť dajakú samo nasávaciu vodárničku s ejektorom a frekvenčným meničom. Potrebujem už vodu aj do dielne. Ďakujem.

...
ZMskyuza

1

...
ZMskyuza

1

...
ZMskyuza

1

...
ZMskyuza

1

...
ZMskyuza

1

...
avatar
Tibor

Dobrý deň. Chcel by som poradiť. Máme na chate kopanu studňu 8m hlbokú. Používame ju len na polievanie. Chcem by som si kupit vapku na umývanie auta a tu pripojit na čerpadlo. Viete poradiť ake čerpadlo by bolo vhodne?

...
avatar
Alex

Domacu vodaren alebo cerpadlo s manometrom

...
avatar
Miloš

Dobrý deň, ako viem prepočítať, resp. zakúpiť tlakovú nádrž k vŕtanej studni? Jedná sa mi o objem nádrže v litroch.

ďakujem

S pozdravom Miloš.

...
avatar
Marek

Zdravím,
Kúpili sme dom kde máme kopanú studňu do cca 20m. Je v nej okolo 3-4m vody a okolo studne sú skrúže 790mm. Chcem sa spýtať aké čerpadlo si máme kúpiť pokiaľ chceme polievať záhradu cca 150m2 vzdialenú cca 20 metrov od studne a zároveň chceme studňovú využívať na splachovanie wc v dome. Studňa je tesne pri dome.

...
avatar
Barbora

Dobry den, chcem sa poradit ohladom vyberu ceroadla na vrtanu studnu ( 13 metrov). Vodu chceme vyuzivat na polievanie zahrady velkosti 120 m2. Dakujem za rady.

Barbora

...
František Žvach

Kúpil som si čerpadlo grundfos SCALA2, podľa môjho názoru, sú všetky podmienky pre prevádzku splnené a čerpadlo nefunguje. Neviem čo stým. Ak má niekto dobré skúsenosti pre čerpanie zo studne, prosím o pomoc.
Napíšte mi na zvachf@outlook.com

...
avatar
Domintex

Dobrý deń, čerpadlo Grundfos Scala sa radí medzi odstredivé čerpadlá, takže základnou podmienkou pre správnu funkciu je trvale zavodnené sanie čerpadla. Musím byť použitá kvalitná spätná klapka pred vstupom sacieho potrubia do čerpadla aj na konci sacieho potrubia v studni.

Domintex

...
avatar
Zdenek Doktor

Dobrý den,mám na chalupě vodu samospádem,a chtěl bych v budoucnu v patře udělat ještě jednu koupelnu a namontovat na stávající potrubí automatické čerpadlo easy pump boost o,85kw,k posílení tlaku na chalupě,jestly to bude vhodné,mám nedostatek místa na domácí vodárna nádrží,děkuji za radu

...
avatar
Zdenek Doktor

Dobrý den,mám dotaz,mám na chalupě,vodu která je samospádem rozvedená v přízemí,a v budoucnu budu dělat v patře koupelnu a chtěl bych poradit s koupí vhodného čerpadla Tery by se namontoval na tlavajici potrubí a se zvisil tlak do patra a ještě to moc nezabíralo prostor,jestly by stačilo čerpadlo s automatickým vypínačem tlakovým s vaší nabidky

...
avatar
Dorota

Dobrý den , potřebujeme pomoct s domácím vodarnikou do rodinného domu na každodenně pouzitie studna 5m hluboká ale vodarnicka je umístěna v komorní asi 15 vzdialena od studne poraďte co by sa nám hodilo. Dakujem

...
avatar
Domintex

Dobrý deń, umiestnenie vodárničky 15m do studne nie je práve štastné riešenie. V prvom rade vám to znižuje výtlak respektíve vysledný tlak zariadenia, a okrem toho je pravdepodobné že sa bude prerušovať vodný stlpec čo bude spôsobovať problémy so zavodnením sania. Každopadné doporučujeme bud umiestniť vodáreň čo najbližšie k studni. Ak to nie je možné, tak zabezpečiť aby bolo sacie potrubie trvale zavodnené použitím spätných klapiek na vstupe do čerpadlo aj na konci sacieho potrubia v studni. Veľa záleží aj na výkone čerpadla, pretože na takú vzdialenosť je potrebné výkonnejšie čerpadlo , tak 1,1kW a viac

Domintex

...
avatar
Stanislav Strmiska

Dobrý deň, na chate mám vrtanu studňu, voda je v 32 m, vrt má 50 m, priemer rúry je 12 cm. Chata je bez elektriny, mám elektrocentrálu s výkonom 2,4 kW. Aké si mám prosím u vás zakúpiť čerpadlo. Ďakujem, Strmiska.

...
avatar
Pavol Šenkár

Dobrý deń, viete prosím ešte napísať ako ďaleko sú odberné miesta od studne a na čo budete čerpadlo využívať ? Zásobovanie chaty, polievanie, záhrada ? Aby sme vedeli nakonfigurovať prietok a výtlak. Predpokladám že centrála je na striedavý prúd ?

Pekný dén

Domintex

...
avatar
Peter Ziacik

Pekny den, na chate mam vrtanu studnu, voda je v 28m, vrt ma 38m, priemer rury 120mm. Chata je ako odberne miesto je vzdialena 30m od studne s prevysenim 2m.
Voda sa ma pouzivat pre zasobu chaty dalej polievanie zahrady.
Je jedno ci to je jednofaz alebo trojfaz.
Dakujem
Peter Z.

...
avatar
Domintex

Dobrý dén, vyfiltrovali sme vám nejaké čerpadlá, posielam link na stránku

https://www.domintex.sk/ponorne-cerpadla/p,a,20,0,f:m-218;p65-162;p44-159;p43-523/

V linku sú samostatné čerpadlá aj sety s reguláciou tlaku a tlakovou nádobou

Pekný den

Domintex

...

Přidat komentář:

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze