Kategorie
 
 
 
 
 
 
 

Jak vybrat kalové čerpadlo

Při výběru vhodného kalového čerpadla si musíme rozmyslet, jaké medium budeme čerpat. Zejména podle charakteristiky čerpané kapaliny lze nakonfigurovat správný typ kalového čerpadla.


Dalším důležitým údajem je místo instalace čerpadla. Do žump, septiků, tlakových kanalizací se zpravidla používá ponorné kalové čerpadlo. Povrchová kalová čerpadla nacházejí využití při vyčerpávání kalových jam, odvod kalů a splašků do výše položené kanalizace, v průmyslových aplikacích a podobně.

 

 

Typy kalových čerpadel


Ponorná kalová čerpadla s oběžným kolem typu Vortex umožňují vysokou průchodnost pevných látek v kapalině, až do průměru 80mm. Kapalina prochází tělesem čerpadla i se všemi nečistotami a pevnými částicemi do odpadu. Výhodou tohoto typu čerpadla je jednoduchá konstrukce a minimální potřeba údržby. Problém může nastat při nasátí kusů dřeva, vláknitých látek a pod.
V takovém případě je třeba nežádoucí předměty z tělesa čerpadla odstranit. Protože jsou čerpadla vybavena tepelnými pojistkami, při zablokování oběžného kola pojistka vypne čerpadlo, aby nedošlo k poškození motoru.

Ponorné kalové čerpadlo     Oběžné kolo Vortex ke kalovému čerpadlu


Ponorná kalová čerpadla s řezacím nožem jsou vhodná pro čerpání kalů a splašků s obsahem pevných a vláknitých látek, dřeva listí pod. Jsou vybaveny řezacím nožem pro rozsekání pevných a vláknitých látek v čerpaném médiu. Řezací nože jsou vyrobeny z kvalitní, vysoce odolné nerezové oceli. Tento typ kalových čerpadel nepotřebuje tak vysokou průchodnost v tělese, jelikož pevné látky jsou před vstupem do čerpadla rozdrceny řezacím nožem.   Vzácně se může stát, že se na řezací nůž namotá vláknina, provaz a podobně. Stává se to hlavně, pokud je řezací zařízení opotřebované. V tomto případě je třeba řezací nůž uvolnit. 


Kalové čerpadlo s řezacím nožem     Řezací núž ke kalovému čerpadlu


Povrchová samonasávací kalová čerpadla se vyžívají hlavně v čističkách odpadních vod, průmyslových odpadních aplikacích, zemědělství. Jsou vybaveny otevřených oběžným kolem s průchodností pevných částic do 20mm. Vzhledem k nižší průchodnosti se využívají hlavně k přečerpávání již zpracované odpadní a splaškové vody. Jsou to profesionální čerpadla vhodná i do nepřetržitých provozů. Povrchová kalová čerpadla z nerezové oceli nacházejí využití i pro přečerpávání potravinářských kapalin, chemikálií a pododně.

Kalové samonasávací čerpadlo     Kalové odstředivé čerpadlo


Povrchová kalová čerpadla do interiéru nacházejí využití hlavně při přečerpávání kalů a splašků do výše položené kanalizace nebo odpadu. Podle konkrétního typu můžeme na tato čerpadla zapojit WC mísu, sprchu, myčku nádobí, umyvadlo a pod. Jsou vybaveny nádržkou a hladinovým spínači, které spustí čerpadlo po naplnění nádržky a naopak zastaví při vyprázdnění.
Takže pracují v plně automatickém provozu. Čerpadla s připojením na WC se vybavná i řezacím nožem pro rozsekání případných velkých částic v kapalině. Vyzanačují se tichým a spolehlivým provozem.

Kalové čerpadlo na WC     Kalové čerpadlo do interieru


Ponorná kalová čerpadla drtičem pevných látek se využívají pro odvodňování výkopů, stavebních jam, na medium s obsahem zeminy, hrud, jílu a podobně. Jsou vybaveny drtičem pevných látek, vyrobeným z vysoce odolné oceli. Také je lze použít na vyčerpávání žump a septiků, na kapaliny s obsahem pevných látek.

Kalové čerpadlo s drtičem     Drtič ke kalovému čepadlu


Drenážní čerpadla slouží odvodňování zatopených prostor, stavebních jam, jímek a pod. Maximální průchodnost oběžného kola u drenážního čerpadla je 10mm, takže nejsou vhodné pro čerpání hustých kalů s obsahem větších kusů, jako jsou vlákniny, hroudy, kusy dřeva. Pro vyčerpávání jímek a úzkých šachet jsou vhodná drenážní čerpadla s vertikálním plovákem, která se díky své úzké konstrukci stanou i do užších prostor.

Drenážní čerpadlo     Drenážní čerpadlo s plovákem


 

Pokud potřebujete kalové čerpadlo i s regulací a akumulační nádrží, víme vám nabídnout zařízení z našeho širokého sortimentu kalových přečerpávačů nebo kanalizačních šachet s čerpadlem.

 
ZMskyuza

1

...
ZMskyuza

1

...
pHqghUme

1

...
pHqghUme

1

...
pHqghUme

1

...

Přidat komentář:

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze